Dieta i wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego , zwane także wrzodziejącym zapaleniem odbytnicy, jest przewlekłą chorobą zapalną, która atakuje błonę śluzową jelita grubego (okrężnica-odbytnica).

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Przyczyny wrzodziejącego zapalenia jelita grubego nie są jeszcze dobrze znane, ale wśród autorów powszechnie uważa się, że jest to zaburzenie immunologiczne. W związku z tym te same krwinki białe w organizmie mogą uszkadzać błonę śluzową jelita poprzez uwalnianie przeciwciał przeciw- nabłonkowych; teoria ta zdaje się być dowiedziona przez mniej lub bardziej częste współwystępowanie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego z innymi podobnymi zaburzeniami, ale zaburzeniami typu EXTRA-jelitowego. Ponadto nie wyklucza się możliwości przeniesienia składnika genetycznego.

Często zdarza się również, że dochodzi do silnego stresu emocjonalnego, prawdopodobnie spowodowanego przez skłonność do lęku u niektórych osób cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ta etiologia wydaje się być nakładalna na tę z zespołem jelita drażliwego .

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego występuje z biegunką MUCOEMATICA, tj. Zawiera dużą ilość śluzu jelitowego związanego z krwią ; Biegunki są częstsze w nocy i po posiłku i wiążą się z ADDOMINAL CRAMPIFORMAL PAIN oraz ciągłą potrzebą wypróżniania się pomimo całkowitego opróżnienia odbytnicy ( TENESMO ).

W przypadku pozostawienia bez leczenia wrzodziejące zapalenie okrężnicy może determinować zakres dotkniętego obszaru błony śluzowej. ze względnymi wrastaniami symptomatologii. Oprócz objawów jelitowych początek wysokiej gorączki jest powszechny.

Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego koncentruje się głównie na indukcji remisji oraz na utrzymywaniu i leczeniu wszelkich powikłań związanych z chorobą.

Rola diety w wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Najważniejszym środkiem ostrożności w zapobieganiu wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego jest z pewnością utrzymanie błony śluzowej jelita INTEGRA; jednak dieta wrzodziejącego zapalenia okrężnicy zmienia się istotnie w zależności od stanu choroby, a raczej: jeśli wrzodziejące zapalenie jelita grubego występuje w formie utajonej, gdy NIE przedstawia konkretnej symptomatologii, celem diety jest utrzymanie równowagi jelitowej ODŁĄCZENIE ostrego; wręcz przeciwnie, jeśli wrzodziejące zapalenie okrężnicy wykazuje ostrą symptomatologię, celem diety jest zmniejszenie objawów jelitowych.

Dieta w fazach remisji

W okresie opóźnienia lub remisji, terapia pokarmowa wrzodziejącego zapalenia jelita grubego ma na celu utrzymanie sprawności jelitowej i wzmocnienie efektu "bariery" w stosunku do patogenów, kwasowości, marnotrawstwa żywności itp.

Perystaltykę jelita grubego sprzyja właściwe spożycie błonnika pokarmowego , które powinno być wprowadzone we właściwej dawce iz możliwie największą regularnością. W związku z tym instytucje badawcze zalecają przyjmowanie około 30 g / dobę (+/- 5 g), czyli udział, który w zależności od subiektywności można zwiększyć lub zmniejszyć w oparciu o indywidualną odpowiedź perystaltyczną (częstotliwość uzupełnień i zgodność stolca ) , Włókno , odpowiednio rozprowadzone pomiędzy rozpuszczalnym (przeważnie zawartym w owocach i warzywach ) i nierozpuszczalnym (głównie ze zbóż i pochodnych ), jak również utrzymującym "witalność" mięśniówki kolki, odżywia fizjologiczną florę bakteryjną, przyczyniając się w znacznym stopniu do utrzymania odpowiedniego trofizmu zaraza. Będąc cząsteczkami przydatnymi TAKŻE do wzrostu kolonii fizjologicznych (funkcja PREBIOTYCZNA ), żywność zawierająca włókno działa synergistycznie do PROBIOTYKI ( jogurt , mleko fermentowane , suplementy , leki itp.) W celu utrzymania obrony błony śluzowej; w przypadku, gdy pacjent nie używa żywności probiotycznej , po konsultacji z lekarzem, możliwe jest uzupełnienie udziału tych szczepów bakteryjnych za pomocą leków lub suplementów diety zawierających: L. acidophilus , B. bifidum, L. bulgaricus .

Również pokarmowe źródła omega-3 (dla silnego działania przeciwzapalnego tych niezbędnych kwasów tłuszczowych) oraz glutaminy , dla funkcji troficznej tego aminokwasu na błonie śluzowej jelita, są szczególnie zalecane w diecie osób cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Wreszcie, pamiętaj, że wszystkie środki IRRITANT dla błony śluzowej muszą być ograniczone w diecie, dlatego, jeśli to możliwe, zaleca się drastyczne ZMNIEJSZENIE alkoholu , kawy , wysoce pikantnych potraw, żywności o wysokiej zawartości tłuszczu itp.

Dieta w ostrych stadiach

Z drugiej strony, w okresie ostrego wrzodziejącego zapalenia jelita grubego zalecenia dietetyczne zmieniają się drastycznie. Mając do czynienia ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wodę ( odwodnienie wywołane biegunką), pierwszą sztuczką jest częste wprowadzanie WODY ; Ponadto należy pamiętać, że śluzowa biegunka sprzyja złemu wchłanianiu pokarmowemu, dlatego może być konieczna integracja witaminy z solami mineralnymi (zwłaszcza magnezem i potasem ). Ponadto, w celu jak największej redukcji wyładowań biegunkowych, w ostrym wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego konieczne jest:

Zmniejszaj jak najwięcej spożycie błonnika pokarmowego, który, chociaż jest to konieczne podczas leczenia, w ostrej fazie może ułatwić ewakuację pogarszającą objawy.

Zatrzymaj integrację PROBIotica w kwestiach HIGIENICZNYCH; wiemy, że probiotyczne bakterie NIE są potencjałami chorobotwórczymi, jednak biorąc pod uwagę, że w kale są ślady krwi wskazujące na uszkodzenie ścian, dla bezpieczeństwa wskazane jest nie faworyzować wprowadzania innych bakterii z pożywieniem.

Wyeliminuj LAKTOZĘ z diety, ponieważ z powodu złuszczania błony śluzowej możliwe jest, że fermentacja laktozy może być wspomagana przez bakterie jelitowe ; wszystko to nieuchronnie pogorszyłoby częstotliwość i znaczenie biegunki typowej dla wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Oczywiście, bardziej niż w fazie utajonej, ważne jest, aby WYELIMINOWAĆ wszystkie pokarmy wytwarzające drażniące cząsteczki: alkohol, kawę, inne nerwy , drażniące przyprawy (zwłaszcza pieprz), potrawy z grilla lub, co gorsza, węgle, nadmiernie tłuste pokarmy, źródła solaniny itp. ,